Keeper fra Afghanistan

Årstads fotballdamer har fått Norges første kvinnelige spillerovergang fra Afghanistan; keeper Nadia Sadiq

Årstads fotballdamer har fått Norges første kvinnelige spillerovergang fra Afghanistan; keeper Nadia Sadiq
Intervju med Nadia, keeper for damelaget i Årstad IL :

Mitt første møte med Norge var i 2011 og i forbindelse Norway Cup i Oslo. Vi ble invitert av Norsk Fredssenter og Norway Cup. Vi spilte mot 3 norske lag og dessverre ble det tap i alle tre kampene. Vi hadde også et lite opphold på 2 dager i Lillehammer der Nansen skolen holder til. Vi spilte en kamp mot et lokalt damelag fra Lillehammer. Min mann Javad var guide under Norway Cup i 2011 og vi ble kjent med hverandre først da. Han og familien kom til Afghanistan året etter (2012) for å be om min hånd fra min familie i Kabul. Først nå i 2016 fikk vi innvilget søknad om familiegjenforening.

Å drive med idrett kan være svært vanskelig i Afghanistan for en dame. Det verste er å bli ekstra utsatt for vold og forfølgelse. Å være kjent fotballprofil har absolutt mer ulempe enn noe annet i dette landet. Jeg måtte konstant være på vakt når jeg var ute. Å se seg bak skulderen er en veldig ubehagelig følelse å leve med. En gang ble jeg påkjørt av en bil der jeg både skadet hodet og ryggen.

Kun et par måneder før jeg kom til Norge var jeg utsatt for et angrep av to ukjente menn der den ene knivstakk meg i magen. Heldigvis hadde jeg trent karate litt og klarte å forvare meg og kom meg unna. Det er ikke et selvfølge å drive med idrett i Afghanistan.

Fotball er en ny idrett for damene i Afghanistan. Fotball har lenge vært en mannsdominert idrett som de færreste forbinder med damene. Det krever blant annet god støtte fra din familie for å kunne drive med fotball og idrett generelt. Fotballfasiliteter er heller ikke så gode. Som oftest blir fotball herrene foretrukket fremfor damene. Vi kommer alltid andre i rekker for fasilitetene, treningstider og etc. Det beste med å spille fotball som dame i Norge er helt klart den tryggheten man har. Her har du ro i sinnet når du spiller fotball og du kan være på treningen 100% mentalt. Det er langt fra det samme i Afghanistan. Det er ikke sikkert du kommer like hel hjem, når du går ut og det gjør at du kan aldri være 100% på trening.

Språk er kanskje den største utfordringen i Norge. Men takket være norsk kurs og mine lagvenninner på Årstad IL går det bedre nå etterhvert. Jeg savner mine lagvenninner på landslaget i Afghanistan og ikke minst savnet fra familien er stor. Men jeg trives veldig godt her med jentene i Årstad. Første gangen jeg møtte laget ble jeg godt tatt imot av både Erik, Beate og jentene. Det er en gjeng som har gitt meg mye selvtillit og trygghet på banen. Det har alltid vært en drøm å spille fotball i en så avslappet atmosfære og sammen med trivelige mennesker som i Årstad IL.

Mvh Nadia Sadiq

Se ellers intervju med Nadia i BA : Intervju med Nadia i BA

Legg igjen en kommentar