Nå kan vi endelig kaste håndball igjen!

Kjære alle håndballvenner!

Nå begynner vi å nærme oss noe som ligner en normal hverdag igjen. Vi håper at alle har vært flinke med å følge de retningslinjene som er gitt for at vi skal bli kvitt COVID-19, og fortsetter å gjøre det nå som samfunnet vårt begynner å åpne opp litt etter litt. Håndball er jo blant annet en av mange idretter med mye nærkontakt og har vært vanskeligere for å kunne sette igang, men endelig får vi begynne med gradvise steg.

Mandag 11. mai kom det nye retningslinjer fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet knyttet til organisert trening. Basert på disse overordnede retningslinjer har Norges Håndballforbund (NHF) utarbeidet retningslinjer for håndballtrening.

Norges Håndballforbund understreker viktigheten av at vi fortsatt er med på dugnaden for redusert smittespredning, og det er derfor en forutsetning at all aktivitet følger disse retningslinjene.

FHI og Helsedirektoratet kom med en gladnyhet til alle håndballspillere: Endelig kan vi kaste ball sammen igjen, vi kan skyte på mål og målvakten kan endelig få trene med skudd på seg. Selv om vi nå kan kaste ball sammen og skyte på mål, så vil det fortsatt være store begrensninger i forhold til den normale håndballtreningen hvis man tenker på spill- og duelltrening.

Men NHF tenker det er supert å få tid og anledning til virkelig å kunne gå inn i detaljer individuelt og trene på teknikker som ikke helt sitter i kamp enda. Den som bruker tiden godt, vil få utøvere som behersker teknikker på ett høyere nivå. Mange vil bli bedre på å kaste med begge hender – en kjempefordel å kunne. Å kunne finte begge veier vil gjøre det vanskelig for forsvarsspilleren å stoppe deg. Er du samtidig «farlig» på skudd i finten din, vil du ha ett godt overtak.

Håndballens retningslinjer:

 1. Håndballens retningslinjer er et tillegg til, og ikke erstatning for, retningslinjene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Den nye anbefalte gruppestørrelsen for trening er anbefalt til maksimalt 20 personer. Det gjelder både innendørs og utendørs. Flere slike grupper på maksimalt 20 personer kan samles dersom gruppene holdes adskilt og de enkeltvis og samlet overholder smittevernrådene. For 6-10-åringer anbefales mindre grupper (5-10 personer)
 2. Alle treninger skal ledes av en voksen person over 18 år
 3. Kun friske personer skal delta på trening
 4. Håndhygiene skal utføres ved starten og avslutningen av økten. Vask hendene i lunket vann med såpe i minst 20 sekunder
  a) Der håndvask ikke er mulig, kan alkoholbasert desinfeksjon være ett godt alternativ, men dette er lite effektivt ved synlige skitne hender eller dersom hendene er våte
  b) Desinfeksjonsmidler skal alltid være tilgjengelig i hallen
 5. Husk en meter mellom deltakerne både før, under og etter trening
 6. Deltakerne bør ikke ta seg til ansiktet mens man bedriver aktivitet med felles ball
 7. Ballen skal vaskes etter hver trening (benytt vanlige rengjøringsmidler)
 8. Alle har hver sin flaske
 9. For de som bruker klister skal hver spiller ha hvert sitt klister/klisterfjerner
 10. Spiller og foreldre skal informeres grundig om smittevernregler generelt og håndballens retningslinjer spesielt
 11. Det er tillatt å bruke felles utstyr så lenge rådene over følges. Husk også å vaske/desinfisere felles utstyr etter hver trening
 12. Forsettlig brudd på retningslinjene skal føre til bortvisning fra treningen.

Vi ønsker at nå som hallene begynner å åpne igjen at dere tar de forhåndsreglene som er satt slik at vi kan gjøre vårt arbeid for å forhindre spredning av COVID-19, men gjøre det med glede av at vi endelig får kaste ball igjen!

Rundt 19 mai åpner hallene opp, men det er ikke gitt når og hvem som får treningstider. Klubben må søke om bruk av hallen og deretter fordele ut tider til de ulike lagene.

Uansett så gjelder det å fortsett å jobbe godt med fysisk trening som styrke og utholdenhet i tillegg til litt håndball om mulig. Vi gleder oss masse til å se både små og store igjen i hallen og så krysser vi fingrene for at vi kan starte sesongen som normalt til høsten 🙂

Mer info om NHF sine retningslinjer og eksempler på øvelser som kan gjennomføres ved å ta alle forhåndsregler finner du i lenken under:

https://www.handball.no/nyheter/2020/05/handballens-egen-veileder-for-smittevern/